De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de internationale classificatie van ziekten (ICD) herzien op basis van ICD-11.

De definitieve versie voor implementatie werd op 18 juni 2018 gepubliceerd en werd in mei 2019 ter goedkeuring voorgelegd aan de World Health Assembly en zal op 1 januari 2022 van kracht gaan.

 


1C1G Lyme-borreliose

Beschrijving :

Lyme-borreliose, een door teken overgedragen infectie door de spirocheet Borrelia burgdorferi, presenteert zich doorgaans met een karakteristieke uitslag, erythema chronicum migrans, gemiddeld zeven dagen na een beet van een geïnfecteerde teek. De uitslag kan gepaard gaan met griepachtige symptomen. Verspreide infectie kan onder andere meningitis, craniale neuropathieën en carditis (ontsteking van de weefsels van het hart) veroorzaken. Een late ziekte, maanden tot jaren na de eerste infectie, kan gepaard gaan met pauciarticulaire artritis of encefalomyelitis.

• 1C1G.10
o Lyme-neuroborreliose
• 1C1G.11
o Lyme-carditis
• 1C1G.12
o Oftalmische Lyme-borreliose
• 1C1G.13
o Lyme-artritis
• 1C1G.14
o Late cutane Lyme-borreliose
• 1C1G.1Y
o Andere gespecificeerde verspreide Lyme-borreliose
• 1C1G.1Z
o Verspreide Lyme-borreliose, niet gespecificeerd
• 1C1G.Y
o Andere gespecificeerde Lyme-borreliose
6D85.Y

Dementie als gevolg van andere gespecificeerde ziekten die elders zijn geclassificeerd
Dementie door de ziekte van Lyme

9C20.1

Besmettelijke panuveitis
Infectieuze panuveitis bij de ziekte van Lyme

9B66.1

Infectieuze intermediaire choroiditis
Infectieuze intermediaire uveïtis bij de ziekte van Lyme

8A45.0Y

Andere gespecificeerde aandoeningen van de witte stof als gevolg van infecties
Demyelinisatie van het centrale zenuwstelsel (demyelinisatie) door Lyme-borreliose

Rickettsioses 1C30 – 1C31 – 1C32 – 1C33 enz

Beschrijving :

Elke ziekte die wordt veroorzaakt door een infectie met de gramnegatieve bacterie Rickettsia. Deze ziekten gaan vaak gepaard met koorts, malaise en uitslag. Overdracht vindt gewoonlijk plaats door de beet van een geïnfecteerde vlo, luis, mijt of teek.

Babesiose 1F52

Beschrijving :

Een ziekte veroorzaakt door de protozoaire parasiet Babesia. Deze ziekte wordt gekenmerkt door reproductie en lysis van erytrocyten, wat leidt tot symptomen die afhankelijk zijn van het niveau van parasitemie en de immuunstatus van het geïnfecteerde individu. Deze ziekte kan gepaard gaan met koorts, koude rillingen, malaise, spierpijn, hemolytische anemie, shock of kan asymptomatisch zijn. Overdracht is door de beet van een geïnfecteerde teek (Ixodes) of verticale overdracht. Bevestiging is door identificatie van Babesia in een bloeduitstrijkje, of detectie van antilichamen tegen Babesia.

Bartonella XN3NJ